Onder het kopje https://yotha.info/food-health-advises/ staat veel informatie over voeding en het gebruik van supplementen in het Engels. In dit stuk geef ik een kort overzicht en toelichting.

Je dagelijkse voeding is en blijft de basis voor alle herstel en gezondheid. Een goede samenstelling van deze voeding is daarom van belang. Deze website is voor mensen van 40 en ouder daarom zal mijn advies dan ook uitsluitend op deze doelgroep betrekking hebben.

Wanneer je jong bent zijn koolhydraten van belang voor de energie en het uithoudingsvermogen. Het consumeren ervan is van persoon tot persoon verschillend en afhankelijk van de activiteit. Na het 35ste levensjaar gaat de stofwisseling langzaam vertragen. Je koolhydraten slaan gemakkelijker op en worden vaker omgezet naar vetreserves. Dit is de reden dat bijna iedereen langzaam maar zeker in vetpercentage toeneemt. Je ziet dit vooral in het gewicht maar als je eerlijk in de spiegel kijkt zie je vooral het verdwijnen van de spieren onder een laagje vet.

Van dit proces is vooral de acceptatie van deze verandering het meest interessante. Mensen accepteren gemakkelijk de fysieke veranderingen zonder zich direct af te vragen welke consequenties het heeft voor de gezondheid. Het zijn vooral de jongeren die je dan op de feiten wijzen, de mede leeftijdgenoten lijken zich ook in het patroon van verandering te schikken.

Binnen het voedingspatroon zien we niet veel verandering tussen de mensen voor 35 en erna. Maar de gevolgen zijn wel zichtbaar zoals aangegeven. Nog opmerkelijker is dat de voorkeur voor koolhydraten en vetten zelfs toe kan nemen. De vraag naar schone eiwit en vezelproducten blijft hetzelfde of verminderd. Wanneer mensen zwaarder worden door het eten en gebrek aan beweging zien we een toename van deze voorkeur.

Voor een optimale gezondheid moet na het 35ste levensjaar een verandering in het eetpatroon komen. De koolhydraten moeten worden geselecteerd op verbrandingsgraad en de hoeveelheid moet, over het algemeen, naar beneden. Snelle koolhydraten (zoals suikers) zijn niet goed en moeten vervangen worden door zetmelen (langzame verbranders). Door de opname snelheid te verlagen zal het vetpercentage minder snel toenemen. Een zetmeelrijke voeding verzadigd sneller en zal er minder gegeten worden.

De spijsverteringskanalen verouderen en zullen steeds minder effectief de voeding kunnen verteren. Door deze verandering neemt het lichaam minder eiwitten op en zal daardoor minder snel herstellen. Wanneer de voeding hoger in gemakkelijk opneembare eiwitten is zal er enigszins een compensatie plaats vinden. Snel opneembare eiwitten vinden we vooral in gevogelte en alles wat uit het water komt. Viervoeters en ander rood vlees verteerd moeilijker en blijkt daarom een grotere belasting voor de spijsvertering te zijn. Door deze hoge belasting ontstaat er veel restmateriaal dat ook schadelijk voor ons lichaam is.

Advies; verminder of stop met rood vlees na het 35ste levensjaar en vervang dit door gevogelte en alles was uit water komt. Dit ondersteunt het opname en herstelproces van ons lichaam.

Groente en fruit zijn zowel bronnen van vezels als vitaminen en mineralen. Na het 35ste levensjaar is het verstandig om het aandeel van deze twee binnen elke maaltijd te laten stijgen. Na het 60ste jaar is het zelfs te adviseren dat deze delen tot wel 70% van de maaltijd omvatten.

Voedsel variatie wordt veel en vaak gepromoot. Echter blijkt dat mensen bij het ouder worden een steeds eenzijdiger eetpatroon krijgen. Eenzijdigheid heeft voor- en nadelen. Wanneer een lichaam vaak dezelfde stoffen krijgt gaat het zich erop instellen en zal de omzetting meer efficiënt gaan verlopen. Deze efficiëntie gaat ten koste van de darm diversiteit waardoor “vreemde” producten ineens problemen kunnen veroorzaken. Hierdoor stompen mensen af van variatie en word zowel eten als ervaring monotoon en geestdodend.

Eten moet altijd een ervaring blijven en daarom is variatie belangrijk. Een goede variatie haal je uit verschillende bereidingswijzen, variërende samenstellingen en veranderende omstandigheden. Vooral samen eten is belangrijk om versobering en eenzijdigheid te voorkomen. Samen eten is een belangrijk sociaal gebeuren dat mensen bewust maakt van ins “zijn”.

Over voeding kan ik heel veel vertellen maar daarvoor is deze website niet bedoeld. Nu je een indruk hebt wat het belang van voeding op je leven is wil ik je graag stimuleren meer te onderzoeken.

Advies: geloof geen enkel voedingsadept die beweerd de oplossing te hebben gevonden. Er bestaat geen eenduidige vorm van eten en drinken want elk individu is uniek. Toch wil ik een aantal punten duidelijk maken;

Absolute veganisme is niet gezond en niet natuurlijk voor de mens
Vleesconsumptie kan terug naar 1 of 2 dagen per week
Vezels vormen een steeds belangrijker deel van de voeding naarmate men minder beweegt. Meer vezels bevorderd minder eten.
Vocht inname is voor iedereen anders. Veel vocht innemen (bv 2 liter per dag) heeft een negatief effect op het metabolisme en verstoort veel processen
Voedingsvariatie is een must maar extremiteiten een vloek. Beperk experimenten tot een uitzondering en maak het niet de standaard
Gemiddeldheid is saai maar zorgt er wel voor dat je oud wordt
Samen eten zou bijna een plicht moeten zijn.

Wil je meer en persoonlijke adviezen neem dan contact op of kom langs op het Spui 214e, 2511BX Den Haag. Voor mail contact; initiator@yotha.info