Dit zijn de staande routines van mijn Yotha oefeningen. Er is in deze films een beperkt overzicht weergegeven. Wil je meer oefeningen en actief meedoen? Neem eens deel aan de groep lessen of organiseer zelf een bijeenkomst! Neem contact op!

Martial arts zijn de basis van alle oefeningen. In de films combineer ik de verschillende vechtsporten in een doorlopende serie. Alle oefeningen zijn bedoeld als cardio oefeningen en kunnen op verschillende snelheden worden uitgevoerd. Er zijn 3 verschillende snelheden mogelijk zoals in deze films wordt getoond.

Probeer bij de uitvoering ook goed te letten op een zo correct mogelijke uitvoering van de techniek. Veel bewegingen zijn combinaties waarbij je diverse ledenmaten tegelijktijdig een specifieke beweging laat maken. Mijn doel is dat je ook de juiste coördinatie leert. Bewegingen moeten daarom langzaam worden aangeleerd en elke keer iets sneller uitgevoerd. Ga niet te snel, dan wordt het slordig.

Stoten, slagen, duwen, trekken, weren, schoppen, kniebewegingen, alles komt aan bod. Bij alle bewegingen probeer te stappen. Zoals je ziet draag ik een horloge dat zowel de stappen telt als de hartslag. Het is belangrijk beide goed in de gaten te houden. Koop een horloge waarbij je via een app ook alles kan vastleggen en bewaar elke vastlegging. Inzicht in je vorderingen is belangrijk voor motivatie.

Variatie is een sleutel tot plezier. Probeer met enige regelmaat de volgorde van de oefeningen te veranderen. Verandering heeft meer dan 1 functie.

  1. Je verandert omdat je het leuk wilt houden
  2. Het veranderen geeft je concentratie want je moet bij de les blijven
  3. Verandering stimuleren je eigen creativiteit

Yotha is een samenhang van fysieke bewegingen en mentale krachten. Je concentratie verplaatst zich met regelmaat naar de verschillende bewegende delen van je lichaam. Naarmate je vordert neemt je ademhaling een goed ritme aan. Zorg ervoor dat je inademt door de neus en uitademen via de mond. Bij sommige oefeningen kan je geluid maken. Doe dit ook.

In de Martial Arts is de continu vloeiende beweging belangrijk om de natuurlijke voortgang van energie na te bootsen. Ons lichaam is deel van het totaal en vloeit mee in de stroom der tijd en de energie om ons heen. We maken deel uit van het grote geheel van onze omgeving. In deze omgeving het maximale uit jezelf halen vraagt begrip en een open geest. Je geest is als een spons die opneemt wat er om je heen gebeurt. Door de bewegingen te laten vloeien voel je de eenheid komen. Eenheid maakt kracht.

Het groeien in snelheid en kracht zorgt voor een snellere geestelijke en lichamelijke ontwikkeling die leidt tot inzicht. Het verkrijgen van meer inzicht leert je bewegingen te voorspellen. Tijdens het oefenen observeer je jezelf. Je lichaam en geest staan onder je toezicht. Alle factoren samen vormen de “vechter” . Het gevecht is niet tegen een tegenstander maar met jezelf. Alleen jij bent je eigen tegenstander.

De kracht van Yotha is de variatie en samenvloeien van lichaam en geest. Het verbindt het Oosten met het Westen. Je zuigt de kracht op en laat die terugkomen in je actie. Explodeer en vloei. Adem en leef. Voel je groeien en bloeien. Naarmate je vaker oefent krijg je betere resultaten. Als je een gids nodig hebt kijk in de lijst of meld je privé aan voor begeleiding.

OefeningAantalSnelheid
Begin eenvoudigDoe er maximaal 10Lage snelheid
Let op correcte uitvoeringVoer aantal opVerhoog snelheid
Versterk coördinatieBegin met tijdeenhedenGemiddelde snelheid
Combineer voorgaandeTijd tussen 30 – 60 secondenHogere snelheid